Mattias Karlsson (M) Norrbottnisk riksdagsledamot är besviken efter fredagens omröstning i riksdagen.

(M)-profil: ”En tragisk dag”

Uppdaterad
Publicerad

Idag röstade riksdagen för en regering ledd av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Moderaternas riksdagledamot från Norrbotten, Mattias Karlsson beskriver den här dagen som en sorgens dag.

– Det är en tragisk dag nu när vi fått en vänsterregering som också har lyckats spräcka Alliansen. Det bästa hade varit en borgerlig regering ledd av Ulf Kristersson, säger Mattias Karlsson, norrbottnisk riksdagsledamot för Moderaterna.

Opposition

Han menar att man nu måste samlas i en borgerlig opposition.

– Jag hoppas kunna vara en del i det arbetet, säger han.

Sämre alternativ

Uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centern innebär att Vänsterpartiet ska lämnas utanför politisk inflytande över budgeten och de 73 punkterna i uppgörelsen, något vänstern reagerat starkt på.

När uppgörelsen blev offentlig hotade partiet med att inte backa upp en regering med Stefan Löfven som statsminister.

– Vi har fått Stefan Löfven som statsminister, som vi ville. Alternativet hade varit mycket sämre, menar vänsterns riksdagsledamot från Norrbotten, Birger Lahti.

Klassklyftor

Nu gör man det i alla fall efter att partiledaren Jonas Sjöstedt sagt sig få garantier för att de reformer som Vänsterpartiet var med och drev fram under förra mandatperioden ska återinföras. Men beslutet att lägga ned sina röster och därmed släppa fram en röd/grön regering har varit svårt, eftersom Socialdemokraternas uppgörelse med de två borgerliga partierna innehåller reformer som kommer att öka klasskillnaderna i Sverige, menar Birger Lahti, riksdagsledamot från Norrbotten.

– Att nyanlända ska jobba för lägre löner och utan kollektivavtal kommer bara att öka klyftorna i samhället, säger Birger Lahti som också är starkt kritisk till marknadshyror i nybyggda bostäder och en förändring i lagen om anställningsskydd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer