Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi

Maktskifte väntas efter Sametingsvalet

Uppdaterad
Publicerad

Rennäringspartierna ser ut att ta över makten i Sametinget – ett resultat som kan stoppa den nordiska samekonventionen.
– Det mesta pekar mot ett maktskifte, säger Jörgen Heikki, politisk expert på SVT Sapmi.

De regerande Jakt- och fiskesamerna blir återigen största parti i sametinget, enligt preliminära siffror från Valmyndigheten. Men de oppositionella partierna som står nära rennäringen, Samelandspartiet, Guovssonásti och Skogssamerna, går framåt.

För egen majoritet i det 31 mandat starka Sametinget behövs nu bara ytterligare ett mandat, ett stöd som partierna bör kunna hitta i något av de fyra småpartier som fick ett mandat vardera, menar Jörgen Heikki.

– Jag tror att rennäringspartierna lyckats mobilisera sina väljare. Sen har de även plockat röster tack vare att flera andra partier skakats av inre stridigheter, säger han.

TV: Sametingsvalet på minuten

Rennäringspartierna har gjort frågan om den nordiska samekonventionen till en stor fråga i valrörelsen. Den svenska regeringen har en längre tid velat harmonisera lagstiftningen kring samers rättigheter i Sverige, Norge och Finland och frågan har förhandlats mellan ländernas sameting i fem års tid. Risken är nu stor att det inte blir något av konventionen.

-Rennäringspartierna har motsatt sig samekonventionen. De menar att den egentligen inte innebär någon förstärkning av självbestämmandet för samerna. Det här valresultatet kan starkt påverka den processen, säger Jörgen Heikki.

Oförändrade rättigheter

En annan konsekvens av ett maktskifte är att samebyarnas jakt- och fiskerättigheter inte utökas till en större krets. Det nuvarande styret har velat öppna upp processen.

– De här partierna vill behålla nuvarande situation, alltså att samebyarna själva får bestämma. Och det skulle göra att de som bedriver renskötsel slipper konkurrens från medlemmar som inte är renskötare, säger Jörgen Heikki.

5 056 personer röstade i valet, vilket pekar mot ett valdeltagande på 57,6 procent. Resultatet är ett trendbrott, och det högsta valdeltagandet sedan 2009.

– Valet har lyfts fram i media betydligt mer än tidigare. Generellt har samiska frågor varit på tapeten både rättsligt och kulturellt. Stora framgångar för samiska artister och konstnärer har lyft fram samiska frågor på ett annat sätt och det kan ha påverkat valdeltagandet positivt, säger Jörgen Heikki.

Fakta

Visa

Preliminär mandatfördelning – Sametinget

PartiRöstetalProcentMandat
Albmut – Almetjh – Almasj – Folket1222,4%1
Guovssonásti78615,6%5
Jakt- och Fiskesamerna147329,2%9
Landspartiet Svenska Samer4228,4%3
Mijjen Geajnoe, Mijjan Geäjdnuo, Mijá Gäjnno, Min Geaidnu1993,9%1
Samerna2334,6%1
Samiska Folkomröstningspartiet1282,5%1
Sámiid Riikkabellodat Samelandspartiet119923,8%7
Vuovdega-Skogssamerna4779,5%3
Ogiltiga röster17
SUMMA505631

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sametingsvalet

Mer i ämnet