Malmbergsfamilj bollas mellan kommunen och LKAB

Publicerad

Framtiden för familjen Lundqvist/Häggqvist och deras hem är fortfarande oviss, deras fastighet står i vägen för en ny väg som Gällivare kommun ska bygga på grund av LKAB gruvans expansion.

Tidigare har LKAB förhandlat med familjen men har lämnat över ärendet till Gällivare kommun som sen har ansökt hos Lantmäteriet om fastighetsreglering och inlösen av av familjens hem.

Igår under Nordnytts valdebatt passade socialdemokratiska kommunalrådskandidaten Birgitta Larsson bollen tillbaka till LKAB.

Hon sa ”Vi kan ställa oss på deras sida genom att faktiskt vädja till LKAB  att lösa det här”.

– Om kommunen menar allvar med vad de sa, då ska kommunen ta tillbaka ärendet från Lantmäteriet. Det ärendet som säger att huset ska rivas först, för att sedan sparka ut oss och sen värdera huset säger Katarina Lundqvist fastighetsägare i Malmberget.

”Bollen hos LKAB”

Kommer passningen från kommunen till LKAB att tas emot och kommer LKAB att förhandla med familjen igen?

– Det är så att Gällivare kommun handlägger ärendet, om Gällivare kommun bjuder in till en diskussion så kommer vi naturligtvis att ställa upp säger Dan Johansson, tillförordnad ortsansvarig för samhällsomvandling LKAB Malmberget.

– LKAB är mycket välkomna att höra av sig men bollen är hos dem, vi ska ju inte behöva jaga varken LKAB eller kommunen tycker jag. Vi har hållit på länge med det här så det är verkligen dags att få ett slut på det här säger Katarina Lundqvist drabbad fastighetsägare i Malmberget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Malmberget husförsäljning

Mer i ämnet