Loket har bärgats till Vassijaure och växlats undan. Det kommer senare att köras i låg hastighet till lokverkstaden i Kiruna för reparationer. Foto: Niklas Johansson/LKAB

Malmloket i Vassijaure bärgat – 100 meter räls måste lagas

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen spårade ett malmlok ut i Vassijaure, norr om Kiruna. LKAB har bärgat fordonet men vintervädret ställer till det för Trafikverket som sköter underhållet.

– Det är massor av is och tjäle som måste tinas innan vi kan byta slipers, säger Roger Nilsson, enhetschef järnvägsunderhåll, Trafikverket.

Redan igår meddelade Trafikverket att urspårningen kommer att påverka tågtrafiken fram till och med söndag. Den prognosen har inte ändrats trots att loket har bärgats.

Initialt uppskattade man att 160 meter räls skadats – men efter att ha varit och undersökt på plats handlar det om hundra meter.

– Vi har bra känsla för hur lång tid det tar att byta slipers. Men det är svårt att ställa en prognos för när trafiken kan öppna igen då det råder full vinter, säger Roger Nilsson.

Krypkörde upp loket på rälsen igen

Loket bärgades till en driftplats av LKAB:s egna bärgningsstyrka vid 20-tiden igårkväll. Man använde sig av den så kallade SJ-metoden –  en metod som används vid enklare urspårningar och där loket fortfarande står upprätt och rälsen är relativt intakt.

–  Stålplåtar och ekvirke läggs under hjulen och sedan krypkörs loket upp på rälsen igen, säger Anders Lindberg, presschef på LKAB.

Stationer där tågtrafiken kan påverkas av underhållsarbetet är: Riksgränsen, Katterjåkk, Vassijaure, Låktatjåkka, Björkliden, Abisko turiststation, Abisko Östra och Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.