Fyrtiotal personer väntar på att komma ner från Kebnekaise efter att ha fastnat i dimman. Foto: SVT

40-tal fjällturister fastnade i besvärligt Kebnekaise-väder

Uppdaterad
Publicerad

Fjällräddare skickades ut till Kebnekaise för att leta efter en kvinna och två barn som överraskats av dimma på berget. När de väl hittade de tre familjemedlemmarna hade ytterligare ett 40-tal personer anslutit för att tillsammans vänta ut bättre väder.

En stund efter midnatt larmades polisen om att en mamma och hennes två barn inte kommit tillbaka till fjällstationen i Kebnekaise på utsatt tid. Polisen beslutade att skicka ut fjällräddare till Kitteldalen i bergsmassivet för att söka upp de saknade och tillsammans med dem invänta bättre väder.

– Det är lätt att man går vilse och tappar orienteringen, säger André Westberg vid polisen i Norrbotten.

Mamman och de två barnen hade haft telefonkontakt med maken i familjen, som var kvar på fjällstationen, och fjällräddningen hade därigenom en uppfattning om var de befann sig.

Trygga tillsammans

När de väl hittade de tre familjemedlemmarna hade ytterligare ett 40-tal friluftsturister anslutit i dimman.

– Det har blivit någon form av spontansamling på platsen och man känner väl en viss trygghet i att vara tillsammans, säger André Westberg som berättar att det är cirka 11 grader varmt i området.

Har fått hjälp ned

Turisterna fick proviant i form av smörgåsar och varm dryck av fjällräddarna.

Tidigt på morgonen kunde fjällräddarna hjälpa de som ville att komma ned till Kebnekaise fjällstation. En del personer valde dock att stanna kvar på fjället och vänta ut bättre väder för att sedan kunna vandra vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer