En man skadade sig svårt på en byggarbetsplats i Gällivare på tisdagsmorgonen. Foto: Arvid Nordvall

24-åringens tillstånd bättre – men fortfarande allvarligt skadad

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag morgon inträffade en olycka på en arbetsplats i Gällivare. En man i 24-årsåldern fick livshotande skador och flögs till Umeå för vård.

Under onsdagsmorgonen meddelade Region Västerbotten att tillståndet för mannen som skadades i en arbetsplatsolycka klassificeras som allvarligt.

På tisdagen fanns det uppgifter om att han var livshotande skadad. Det var också då mannen fördes från Sunderby sjukhus till Umeå universtietssjukhus, där han nu vårdas på intensivvårdsavdelning.

Larmet kom till polisen 8. 23 på tisdagsmorgonen. Patienten har flyttades senare till intensivvårdsavdelning. Enligt Region Norrbotten har mannen livshotande skador. Senare under dagen ska han förflyttas till Umeå sjukhus.

Olyckan inträffade på en byggarbetsplats på Malmheden norr om Gällivare.

Mannen är anställd hos en entreprenör.

Arbetsmiljöåklagare tar över

Ärendet har nu förts över till Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål där åklagare Stig Andersson tillfälligt ansvarar för utredningen.

– Vi kommer inom kort att skicka upp tekniker för att göra en undersökning av platsen, säger han.

I övrigt kan han i nuläget inte säga mer om vad som har hänt.

Polisen har under morgonen arbetat med att hålla förhör. Platsen har spärrats av i väntan på teknisk undersökning.

”Det här är en tung dag”

Vd:n för det aktuella företaget där olyckan skett berättar att stämningen på arbetsplatsen är tryckt.

– Det enda vi vet är att den tryckluftsslang släppt och träffat borraren på överkroppen, säger han.

– Vi har samlat de anställda och har berättat om vad som hänt och att alla ska inta försiktighet. Men vi kan inte göra så mycket, det sista som överger en är ju hoppet och vi hoppas att det ska gå så bra som möjligt. Det här är en tung dag, helt klart, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.