En man har dömts för bland annat sexuellt ofredande mot ett antal kvinnor i Piteå kommun. Foto: Henrik Montgomery/TT

Döms för att att ha stalkat och terroriserat kvinnor i Piteå

Publicerad

En man i 50-årsåldern hemmahörande i Piteå har dömts av tingsrätten till rättspsykiatrisk vård efter att ha stalkat och sexuellt ofredat ett stort antal kvinnor i Piteå kommun.

Mannen är hemmahörande i Piteå kommun och han åtalades för fyra olika brott, mot tio olika kvinnor, som ska ha ägt rum från slutet av 2016 till augusti 2018.

Kvinnorna har förföljts och terroriserats på en rad olika sätt. Det handlar om allt från samtal till SMS och MMS med sexuella anspelningar, till att mannen stått utanför kvinnornas fönster och till och med tagit sig in i deras bostad. I de flesta fall var det när mörkret lagt sig som mannen stått utanför deras fönster.

Tog sig in i bostaden

En av kvinnorna vaknade av att mannen stod och skrek i hallen efter att ha tagit sig in i genom en dörr som inte varit låst, mannen tog sig in i vardagsrummet och började onanera framför henne. Mannen greppade tag i henne bakifrån, men hon lyckades slita sig loss, varpå mannen lämnade bostaden.

Enligt åtalet ska mannen ha stått så pass ofta utanför kvinnans vardagsrumsfönster att gräset inte längre växer som det ska på den platsen.

Döms av tingsrätten

Han frias från ett fall av sexuellt ofredande, men döms för olaga förföljelse, ofredande och sexuellt ofredande mot sju av kvinnorna. Tingsrätten i Luleå dömer mannen till rättpsykiatrisk vård.

Han ska även betala totalt 54 900 kronor i skadestånd till sju olika kvinnor, samt 800 kronor till brottsofferfonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.