Fotoautomat Foto: SVT

Man döms för Hitlerhälsning i fotoautomat

Uppdaterad
Publicerad

Mannen – som gjorde en Hitlerhälsning i en fotoautomat på en restaurang i Norrbotten – döms av tingsrätten för hets mot folkgrupp.

Det var förra året som mannen besökte restaurangen tillsammans med en kamrat. Vid besöket tog de bilder i fotoautomaten när de gör nazisthälsningen.

Bilderna hamnade sedan öppet på restaurangens Facebooksida och mannen åtalades för hets mot folkgrupp. Detta för att ha spritt ett meddelande som uttryckt missaktning för en folkgrupp.

I förhör har mannen förnekat brott och förklarat att det handlat om en ”vanlig hälsning”. Tingsrättten anser dock att mannens förklaring framstår som krystad och konstruerad – och konstaterar istället att mannen håller sin arm och hand precis på det sätt som utmärker en nazisthälsning.

Tingsrätten dömer därför mannen för hets mot folkgrupp. Påföljden för brottet bestäms till 80 dagsböter på totalt 4 000 kronor. Mannen ska även betala en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Kamraten på bilderna har inte kunnat identifieras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.