Man gick genom isen i Luleå – räddningstjänsten manar till försiktighet

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har flera personer gått genom isen. Under lördagen gick en man genom isen i Luleå – men ett vittne lyckades hjälpa honom upp igen. Nu uppmanar räddningstjänsten i Luleå allmänheten att vara försiktiga.

Vid 17-tiden på lördagen larmades SOS och räddningtjänsten om en drunkningsolycka på isen mellan Kallaxön och Lulnäsudden. En man i 40-årsåldern gick genom isen när han vandrade mellan platserna.

– Inringaren såg en person som gick genom isen och försvann i vattnet. Vi åkte dit med vår svävare, säger Frida Klarin, inre befäl hos räddningtjänsten i Luleå.

Senare visade det sig att mannen var uppe på land igen. Enligt polisen hade vittnet som slagit larm lyckats dra upp honom.

– Vi skjutsade honom till fastlandet igen, säger Klarin.

Nu uppmanas allmänheten att inte beträda isar om man inte är säker på att den håller.

– Vi har haft flera händelser de senaste dagarna. Vi avråder alla från att gå på isen. Man måste vara väldigt försiktig, säger Frida Klarin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.