Arkivbild. I slutet av juli kom en anmälan om smuggelvalparna, som är av rasen Cane Corso och Bichon Frise, in till länsstyrelsen. Foto: SVT

Man i Gällivare smugglade in valpar i landet – försökte sälja på parkering

Uppdaterad
Publicerad

En man, tillfälligt boende i Gällivare, tar i mitten av juli in två hundvalpar i Sverige. Eftersom mannen saknar de rätta papprena beslutar Jordbruksverket att valparna och mannen ska hemisoleras. Det vill inte mannen gå med på. Istället överger han hundarna och flyttar från orten.

Hur allting tar sin början är solklart:

– Om någon står utanför Systembolagen och försöker sälja två valpar så får man reda på det. Gällivare är inte så stort, säger två privatpersoner som varit engagerade i ärendet.  

21 juli kommer anmälan om valparna – som är av raserna cane corso och bichon frisé – in till Länsstyrelsen:

– Utifrån den såg valparna inte ut att må dåligt, men det fanns inga papper på att de var införda i landet på rätt sätt, säger Marie Tarin, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen. 

Ville inte isoleras med hundarna

Eftersom mannen inte kan visa papper på vaccinationer och EU-pass för hundarna beslutar Jordbruksverket om hemisolering. Mannen meddelar då att han inte längre tänker ta hand om hundarna. Istället flyttar han från orten och lämnar djuren ensamna.

Måste avlivas pga smittorisk

Nu går Länsstyrelsen in och beslutar om ett omedelbart omhändertagande. Eftersom valparna bedöms kunna utgöra en smittrisk beslutar Jordbruksverket att valparna ska avlivas och undersökas för rabies. Valparna avlivades tisdagen den 27 juli.  

Villkor för hemisolering med djur:

• Djuret får inte komma i kontakt med andra djur under isoleringen.

• Det är endast de som bor i hushållet där djuret hålls isolerat som får komma i kontakt med djuret.

• Djuret får endast rastas i koppel eller sele, skilt från andra djur.

• Det är inte tillåtet att sälja, lämna över eller skänka bort djuret till någon annan person som ska ansvara för det under isoleringen.

• Det är inte tillåtet att skaffa nya djur till sitt hem under isoleringen.

• Om djuret/djuren visar tecken på sjukdom (rabies), biter någon eller dör under isoleringsperioden ska man kontakta Jordbruksverket.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.