Foto: privat

Eric revs av björn: ”Jag sköt överallt i ren panik”

Uppdaterad
Publicerad

På väg hem genom skogen från älgpasset attackerades Eric Johansson, 24, av en björn.

– Jag bara sköt överallt i ren panik, säger han dagen efter dramat.

Det var vid halv sju-tiden på torsdag kväll som Eric Johansson lämnade jaktlaget i Aijärova utanför Vittangi för att bege sig hemåt till sin bostad i Vittangi. Det regnade och kanske var det därför inte Eric hörde björnen snett bakom honom.

– Jag bara gick där och plötsligt var det en björn som hade min arm i sin mun, berättar Eric Johansson från sjukhussängen i Gällivare dit han fördes.

Minns inte

Eric hade ingen hund med sig och var helt ensam när björnen gick till attack. Hur han lyckades ta sig bort från björnen minns han inte.

– Det vette fan, det gick så fort men jag hade väl en meters avstånd så jag kunde skjuta. Det gick inte att sikta så jag sköt bara överallt i ren panik.

Men trots att Eric lyckades skjuta björnen anföll den igen.

– Och då gick den mot bägge mina ben, men den hade nog inte så mycket krafter kvar för sedan föll den ihop.

Ringde sin pappa

Foto: privat

Eric lyckades ringa sin pappa och tog sig de 800 metrarna till en större väg där pappan hämtade honom. 45 minuter senare kom ambulansen som körde Eric till Gällivare sjukhus, där han nu vårdas för sina skador.

– Benen har gått av strax nedanför handleden så jag har opererats i natt och i dag ska jag opereras igen. I benen har jag tandbett men de är inte så djupa, berättar Eric Johansson från sjukhussängen.

Hur mår du idag?

– Jag har just vaknat och det jag varit med om har väl inte hunnit sjunka in, det kommer nog ta ett tag att smälta.

Polisen har varit på plats, men det finns ingen misstanke om brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.