Arkivbild. Foto: TT

Man som misstänks för dråp utanför Haparanda gripen i Finland

Publicerad

En 37-åring från Norrbotten som funnits med på polisens lista över de mest jagade brottslingarna i Norden, har gripits i Finland.

Mannen dömdes 2014 för vållande till annans död efter att en person dött i en bilkrasch där 37-åringen körde rattfull. Han fick två års fängelse. Sedan 2016 har han varit häktad i sin frånvaro, misstänkt för dråp och dråpförsök utanför Haparanda.

Efter tips, och genom samarbete mellan de så kallade Fast-grupperna inom polisen i Norden, greps 37-åringen på fredagskvällen i södra Finland. Gripandet föregicks av en biljakt, som sedan blev jakt till fots då mannen övergav bilen i en återvändsgränd, skriver Expressen som var först att rapportera om händelsen.

Var efterlyst

På lördagen bekräftar Jan-Erik Abrahamsson, utredningschef vid polisen i östra Norrbotten, saken för SVT:

– Jag är inte så insatt i själva gripandet, däremot kan jag bekräfta att det är han som har gripits. I morse var jag i kontakt med Fast-gruppen som jobbar med utländsk polis så gripandet har skett och det var i södra Finland.

För några dagar sedan sattes mannen upp på en lista över de tolv mest jagade personerna i Norden, något som Abrahamsson tror är det som givit resultat.

– Det är nog utifrån det som vi fick tipset för det har varit ganska lugnt innan. Vi har haft honom häktad i sin frånvaro under en längre period. Sverige, Norge, Danmark och Finland går ju tillsammans ut med det här och varje gång man gör det får man lite tips, säger han.

Har anknytningar till Finland

Det var efter bilkraschen som skedde 2016 som mannen blev häktad i sin frånvaro och efterlyst.

– Nu får vi möjlighet att utreda allting klart av det vi har på honom. För vår del blir det bra att kanske komma till avslut i ärendet.

Tror ni att han har rört sig i Norrbotten eller Sverige?

– I östra Norrbotten har han nog inte befunnit sig, däremot kan han ju ha rört sig i södra Sverige. Han har anknytningar till Finland så mycket talar för att han varit där under den här tiden.

Ärendet är nu åklagarlett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer