”Man vill sortera bort de som är fattiga”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget Lulebo får svidande kritik för sitt nya kösystem. Höga inkomstkrav gör att fattigpensionärer, unga och andra låginkomsttagare riskerar att sorteras bort.

Rose-Marie Sandelius blev arg när hon efter år i Lulebos kö plötsligt inte kände sig välkommen längre.

– När jag skulle registrera mig på hemsidan kom plötsligt en massa frågor om inkomst, borgenär, kapital och deposition, säger hon och pekar på dataskärmen där registreringsformuläret är.

Bostad i Luleå

– Tre årshyror på banken – vem har det?

Höga inkomstkrav

När Lulebo flyttade över hanteringen av sin bostadskö till Bostad Luleå blev de som ville stå kvar i kön tvungen att omregistrera sig. I registreringsformuläret får man frågor om inkomst då Lulebo har som grundkrav att man ska ha en inkomst som är dubbelt så stor som hyran.

För Rose-Marie Sandelius som har en inkomst på 6.200 kronor betyder det att hon bara blir erbjuden lägenheter som kostar 3.000 kr i månaden.

– Det är väl knappt en barack, säger hon och menar att Lulebo aldrig ställt frågor om inkomst tidigare. Idag bor hon och maken i en trea inne i stan.

– Men skulle det hända någon av oss något då skulle ingen av oss kunna söka ny lägenhet med hjälp Lulebo.

Lulebo ser över regler

– När vi la över kön till Bostad Luleå blev vi tvungna att se över våra regler. Tidigare har vi haft en närmare kontakt med våra hyresgäster och kunna göra en personligare bedömning. Det kan vi inte kräva av Bostad Luleå som ska hantera flera hyresvärdars kö, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson som är vd på Lulebo.

Hon säger att de nyligen ändrat sina regler så att även bidrag och andra ersättningar ska kunna räknas som inkomst.

– Som riktmärke har vi haft att två gånger hyran bör man ha, har vi upplevt, för att man ska kunna klara sin försörjning men det kravet ses nu över av Lulebos styrelse.

Dessutom säger hon att de har avstämningar med Bostad Luleå för att se om inkomstprövningen kan ske i ett senare skede, så att den sker först när kontrakten ska skrivas.

Men Rose-Marie Sandelius är ändå orolig för framtiden.

– Jag tror man vill sortera bort de som är fattiga. Men vart ska de ta vägen? Vart ska de bo?

Lulebos riktlinjer för uthyrning

* Du ska vara 18 år

* Du ska ha gällande hemförsäkring

* Inkomsten ska vara dubbelt så stor som hyran

Om inkomsten inte är större än hyran så kan du ändå hyra om du har en borgenär, kapital motsvarande tre årshyror, på banken eller kan deponera tre månadshyror hos Lulebo.

Källa: Bostad Luleå och Lulebo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Luleå

Mer i ämnet