Visa alla (3)
Visa alla (3)

Många finska krigsflyktingar fann ett hem i Norrbotten

Publicerad

Under andra världskriget kom många finska barn och vuxna till Sverige. De flydde undan bomber och svält och hittade nya hem i Norrbotten.
– Nästan hela min hembygd var nedbränd, säger Impi Ruisniemi, 96.

– Min nya familj hade redan en litet äldre flicka än mig och efter mig kom det en kille också så att vi var sammanlagt tre adoptivbarn hos dem. Min fostermor hade redan fyllt 50 år då, berättar Riitta Fors, 85 år gammal.

Hon kom till byn Välivaara i svenska Tornedalen när hon var åtta år gammal och det pågick fullt krig i hennes hemtrakter i byn Käylä i nordöstra Finland.

Hur kändes det att lämna sin biologiska mamma?

– Det kändes nästan spännande. Jag hade ju redan varit evakuerad till mellersta Finland. Det var hemskt. Jag minns varningssirenerna när de ryska bombplanen kom och vi var tvungna att försöka ta oss fram i snödrivor för att komma till skyddsrum. Det var inte alls roligt, berättar Riitta Fors.

Fick inte prata finska

Riitta minns när hon kom till sitt nya hem i Välivaara i Pajala kommun.

– De hade ett hembiträde som kom från ett område i Finland som Sovjetunionen hade ockuperat. Jag påminde väl henne om hennes hem så hon bara grät och kunde inte klä av mig. Då sade min nya mamma att ”ge flickan till mig” och så tog hon hand om mig.

Riitta Fors berättar att hon blev väl omhändertagen av sina nya föräldrar. Byn var finskspråkig och ingen av föräldrarna pratade svenska.

– Svenska var jag tvungen att lära mig när jag började skolan. Vi fick inte prata finska med varandra. Och visst var det svårt men det gick det också, minns Riitta.

Hon besökte sin biologiska mamma och släkt i Finland flera gånger och höll kontakten med dem.

– Jag minns när min finska mamma viskade i mitt öra att ”nu ser jag att du har det bra”.

Vilket land är ditt hemland?

– Finland är ju mitt fosterland men nog har jag haft ett bra liv här i Sverige, säger Riitta Fors. Men jag är fortfarande rädd för att det ska komma ett nytt krig när jag lyssnar på radion. Vart ska jag då fly?

Gifte sig med husbonden

96-åriga Impi Ruisniemi var redan en ung kvinna när hon flyttade till Soukolojoki i Övertorneå kommun från finska Pello efter kriget. Under kriget hade hon också varit evakuerad till Sverige.

– Vi var tvungna att lämna allt när kriget kom. Vi grät när vi hörde skjutandet och såg att det brann på finska sidan av Torneälven. Det var förfärligt men jag var ju tvungen att se framåt.

Nästan hela min hembygd var nerbränd så det kändes som att det var lika bra att flytta iväg. Och då flyttade jag till Soukolojoki i Sverige.

Hon kom till en gård där hon först var anställd för att sköta boskap. Sedan gifte hon sig med husbonden.

– Då började barnen komma, vi fick fyra barn och de höll ju mig kvar.

Impi Ruisniemi har aldrig lärt sig svenska.

– Jag har lärt alla barnen finska för alla pratade ju finska här. När barnen började skolan lärde min man dem svenska.

– Nog har jag väl jobbat tillräckligt för mitt levebröd under mitt liv här, skrattar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

finland100

Mer i ämnet