Många kommuner har för få äldrebostäder

Uppdaterad
Publicerad

Antalet äldre ökar i Sverige, men det gör inte antalet särskilda bostäder för gamla. De flesta kommuner i Norrbotten bedömer att de har ett underskott av äldrebostäder.

Det är Hyresgästföreningens medlemstidning Hem&Hyra som uppmärksammar bristen på äldrebostäder i landets kommuner. Enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät har 44 procent av kommunerna ett underskott av särskilda bostäder för gamla.

Av Norrbottens 14 kommuner anger dessa att de har ett underskott av bostäder för äldre: Arjeplog, Älvsbyn, Boden, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Piteå och Överkalix.

Fler äldre

Enligt tidningen Hem&Hyra förväntas antalet personer över 75 år i Sverige ha ökat från dagens 900.000 till cirka 1,4 miljoner inom 20 år. En situation som innebär att allt fler kommer att behöva ett anpassat boende. I dag är det bara hälften av landets kommuner som har tillräckligt många äldrebostäder i förhållande till efterfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.