Norrbottningar räddar liv

Uppdaterad
Publicerad

Intresse för hjärt- och lungräddning har aldrig varit större i Norrbotten. Och många vill dessutom avancera till så kallade mobilräddare.

– Det sprider sig hela tiden. För när någon mobilräddare varit med vid ett hjärtstopp och gjort hjärt- och lungräddning så ökar intresset. Det ringer folk som frågar om nästa utbildningsmöjlighet eller så säger de att de redan kan HLR och också vill bli mobilräddare, berättar Anna Åström, utbildare av mobilräddarna.

Mobilräddare grep in

Mobilräddarna drivs i landstingets regi med målet att öka överlevnaden vid hjärtstopp som inträffar utanför hälso- och sjukvården.

Det hela bygger på att frivilliga personer med kunskap i HLR, hjärt- och lungräddning anmäler sig som mobilräddare.

Och från och med det får man vara beredd på kan det komma ett sms från SOS alarm när ett hjärtstopp inträffat i ens närhet, så att man snabbt kan bege sig till platsen för att utföra HLR, tills ambulansen kommer.

Något Piteåbon Dan Fors hunnit vara med om.

– Jag stod och filade ytterdörren med sandpapper vid tolvtiden på natten när larmet om ett hjärtstopp i närheten kom på mobilen, så jag kastade mig i bilen eftersom jag ju redan var påklädd. Och platsen dit jag skulle var ca 600 meter bort så jag tror jag var där på mellan 3 och fyra minuter och kunde påbörja HLR tills ambulansen var på plats och allt slutade bra den gången, säger Dan Fors som är mobilräddare.

Många vill lära av Norrbotten

Mobilräddarna finns bara i Stockholm och Norrbotten men på flera håll i Sverige vill man ta efter.

I två år har man varit aktiv i länet och idag är 2500 norrbottningar medlemmar. Men fler har visat intresse, vilket behövs.

För det kommer in ungefär 20 hjärtstoppslarm i månaden till mobilräddarna här uppe, och i de allra flesta fall har man haft någon på plats.

– Vi har haft mobilräddare både i fjällvärlden, tätort och glesbygd där vi varit före ambulansen, mobilräddarna gör skillnad och räddar liv, säger Anna Åström.

Kan drabba min granne

Mobilräddaren Åsa Lundqvist från Piteå har också åkt på larm. Men då var ambulansen redan på plats så hennes uppgift blev att ta hand om de anhöriga.

– Jag kan HLR och känner att jag måste ställa upp på det här för ett hjärtstopp kan drabba mig, min granne eller en släkting och vi vet ju att ambulansen inte alltid kan komma så snabbt och hjärtstopp kan handla om minuter, säger Åsa Lundqvist.

Men kan man inte känna rätt så stor press på sig som mobilräddare?

– Nej men alltså man gör ju bara så gott man kan och bättre att någon försöker göra något än att ingen gör någonting alls, säger Åsa Lundqvist.

Fakta från landstinget

*10 000 personer drabbas varje år av hjärtstopp utanför sjukvården

*5000 får behandling med hjärt- och lungräddning

*600 av dem överlever

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.