Foto: Benny Lindberg/SVT

Många reaktioner på granskningen av Företagarna Norrbotten

Publicerad

SVT Nyheters granskning av Företagarna Norrbotten är över, i början av maj är det årsstämma och då ska medlemmarna säga sitt i förtroendefrågan. Men så här har några tittare och läsare kommenterat det som framkommit i granskningen i sociala medier.

Det har bland annat handlat om att länsstyrelsen vägrade betala ut nästan 200 000 kronor till organisationen i ett EU-projekt, men trots ett preliminärt besked om det såg dåvarande regionchefen Kjell Hjelm till att skyndsamt betala ut pengarna till projektledaren.

Styrelsen var till att börja med inne på att återkräva pengarna, men backade till slut i frågan.

Medlemsflykt på gång

Samme Kjell Hjelm missade en miljon kronor i ett annat EU-projekt när han bokförde en skuld som en fordran.

Företagarna Norrbotten gjorde en förlust på 850 000 kronor under 2014 och även 2015 blir ett förlustår eftersom styrelsen inte ville genomföra några större besparingar.

Några reaktioner från sociala medier:

”Intressant att annars så handlingskraftiga människor som företagare inte verkar vara särskilt företagsamma när det gäller att ta itu med sånt här.” skriver Hans Ohlsson.

”En del företagare lämnar nu denna organisation.” skriver Roger Bergström.

Och Kjell Hjelms konsultavtal som regionchef innehöll rätten att få betalt (1 000 kronor per natt) för att bo i sin egen lägenhet i Stockholm.

”Fasiken...det är ju på ”motståndarlaget” man skulle ha jobbat. Jag kan sova i egen säng för 500 kronor per natt.” skriver Daniel Eneslätt.

”Har blivit för enkelt att komma undan.” skriver Helen Doktare.

Arvodet höjdes

Dessutom såg ordföranden Eva Quist till att hennes eget arvode höjdes 2015 – trots att det skulle vara oförändrat, enligt årsrsmötesordföranden, landshövding Sven-Erik Österberg, dåvarande regionchefen Ingela Lekfalk och revisorn Samuel Jormvik.

Hövdingen hade redan skrivit på protokollet om oförändrade arvoden när det skrevs om.

Quist agerade som justerare och menar fortfarande att det bara var en redaktionell ändring som hon såg till att genomföra.

Svävar på målet

Men frågan är vad medlemmarna tycker om det...?

Det kommer årets årsstämma i början av maj att ge svar på.

Och Eva Quist svävar lite på målet om hon ska sitta kvar som ordförande eller inte.

– Du, jag vet inte. När jag valdes som ordförande så lovade jag att sitta ett år. Något annat har jag inte resonerat med valberedningen om. Det får vi se, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granskning av Företagarna Norrbotten

Mer i ämnet