Många tjuvgår till jobbet trots förkylning

Uppdaterad
Publicerad

Antalet nya smittade av covid-19 har varit 13-14 stycken sedan i måndags i Norrbotten. Detta på grund av vad smittskyddsläkaren kallar för riskbeteende.

– Veckan innan hade vi något enstaka fall om dagen, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Själv sjuk

Nystedt är själv hemma med förkylning och testade sig direkt igår när sjukdomen bröt ut. Han har redan fått sitt svar: Han har inte covid-19.

– Det betyder att jag är hemma tills jag är frisk och sedan går jag till jobbet, säger Anders Nystedt.

Om man inte har gjort något test måste man vara frisk i 48 timmar innan man går tillbaka till sin arbetsplats eller skola.

Många jobbar trots förkylning

Kanske blir Anders Nystedts tidstypiska uttryck ”att tjuvgå till jobbet” etablerat även utanför smittskyddsläkarens egna väggar, då det verkar vara ett fenomen som blir allt vanligare.

Under dagen har många vittnesmål strömmat in till vår chatt om att folk jobbar och går på stan trots förkylning, något Anders Nystedt anser är ett riskbeteende.

Har du varit med om något liknande? Kommentera gärna i vår chatt.

Hör smittsmyddsläkaren utveckla sitt resonemang i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.