Boule och fäktning var två av sporterna som man kunde testa på under Idrottens dag i Luleå. Foto: SVT

Många tog chansen att testa på olika idrotter

Publicerad

I Luleå lockade Idrottens dag många nyfikna deltagare. Syftet med dagen är att inspirera fler barn och vuxna att idrotta nu och i framtiden.

Det är lite vingligt med skridskor på fötterna när man är ovan. Kompisarna Antonia Nyman och Melissa Bergstedt, åtta och sju år gamla, testade på bland annat på Roller derby under Idrottens dag.

– Vi är här för att prova på sporter och det är väldigt roligt. Man får se olika sporter som man inte  har sett förut, säger Antonia Nyman.

– Vi kom just och vi har bara hunnit prova på Roller derby. Det var lite svårt, men ganska roligt också, säger Melissa Bergstedt.

Vilken annan idrott är du sugen att testa på idag?

-  Käpphäst tror jag att jag vill testa på. Jag testar på så mycket jag bara kan.

Kompisarna Antonia Nyman och Melissa Bergstedt, åtta och sju år gamla, testade på bland annat på Roller derby under Idrottens dag. Foto: SVT

Från fotboll till käpphästhoppning

24 idrottsföreningar från Luleå var på plats i Arcushallen under söndagen. Alla som ville kunde prova på allt från bågskytt, konståkning, käpphästhoppning till fotboll, cheerleading och historiska europeiska kampkonster. Idrottens dag är  ett nationellt koncept som arrangeras på 31 orter runt om i landet för att få fler att barn, unga och vuxna att kunna och vilja idrotta hela livet.

Annmari Johansson, kommunikatör hos Norrbottens idrottsförbund och SISU idrottsutbildarna. Foto: SVT

– De förändringar som idrottsrörelsen har startat nu, det grundar sig ju på forskning som är gjord för att vi ska kunna locka fler att vara med. Det är ju jättemånga barn och vuxna som idrottar idag, men vi vill ju naturligtvis bli ännu fler speciellt med tanke på den ökande konkurrensen från plattor till exempel, säger Annmari Johansson, som är kommunikatör hos Norrbottens idrottsförbund och SISU idrottsutbildarna.

Vad är det som är så roligt med idrott?

– Det är liksom att man får aktivera sig med kroppen. Det är bra för hjärnan och det är också bra för kroppen. Det är väldigt svårt att förklara, men jag tycker om att rör på kroppen. Sport är min grej, säger åttaåriga Antonia Nyman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.