Flera personer har hört av sig till länsstyrelsen om den misstänkta vargen. Foto: Länsstyrelsen/Anders Wiklund/TT

Kalix sameby hoppas på skyddsjakt: ”En av de största katastroferna”

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har hört av sig till länsstyrelsen om den misstänkta vargen. Hos Kalix sameby fruktar man att djuret ska ställa till med elände.

Erik Granerot som är fältchef på länsstyrelsen i Norrbotten berättar att de fått flera rapporter hur folk sett den misstänkta vargen. De har haft naturbevakare på plats som spårat djuret och enligt en rapport han fått har den rört sig drygt en halv kilometer söderut.

– Väldigt många har sett den och fler som hört av sig än det brukar vara. Vi utför inventering av varg och försöker vara på plats. Så vi ska dokumentera och se om det rör sig om varg, säger han.

Behöver folk vara oroliga över detta?

– Jag tror inte ska de vara oroliga och det är en varg som nyss som kommit in i länet. Det är främst revirhävdande vargar som tar hundar som det rör sig om.

Ansökan om skyddsjakt

Länsstyrelsen ska skicka DNA på testning för att bekräfta att det verkligen rör sig om en varg och svar kan tidigast komma under veckoslutet. Rovdjurshandläggaren Anna Danell berättar att Ängeså och Gällivare skogsameby förra veckan ansökt om skyddsjakt. I dag har Kalix sameby ansökt om skyddsjakt då djuret rör sig på deras område.

– Nu har det varit flera år i rad med varg i länet och vi vet att det tidigare var en varg i Kiruna kommun. Vi beredde skyddsjakt och fick klart att det var två individer. Detta kan mycket väl vara en av dessa, säger hon.

”Bevaka var den håller till”

Hos Kalix sameby finns en stor oro kring att ett rovdjur kan röra sig på deras marker och deras ordförande Dan Abrahamsson är säker på att det rör sig om en varg.

– Det är en av de största katastrofer vi kan få för den kommer springa och driva renar åt alla håll. Så det är en risk för allmänheten när det springer renar på vägarna. Alternativet till skyddsjakt är att söva den och flyga den till Värmland. Fram till vi får besked är det bara att bevaka var den håller till. Det är inte en fråga om den kommer riva djur utan när den kommer göra det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer