Malmberget Foto: MalmbergetVisa alla (3)
Visa alla (3)

”Många vill bo kvar in i det sista”

Uppdaterad
Publicerad

Större delen av Malmbergets invånare kommer på sikt att tvingas lämna hus och hem på grund av gruvan. Men malmbergsbornas inställning är fascinerande säger bolagets informationschef Anders Lindberg.

På måndag kväll fick hundratals malmbergsbor beskedet att de kommer att tvingas flytta då LKAB upptäckt nya markdeformationer. Igår, tisdag, samlade LKAB till ett informationsmöte på Gunillaskolan för att möta de drabbade. Förutom LKAB var också bolagets fastighetsförhandlare på plats och enligt bolagets informationschef Anders Lindberg kom 40-50 personer.

– Jag är faktiskt fascinerad över malmbergsbornas inställning. De har just fått veta att de kommer att tvingas flytta, de dyker upp på mötet, visserligen kanske med en liten rynka i pannan, och säger ”Okej, vad gör vi nu då?”. De ser framåt och den inställningen måste vi från LKAB:s sida återgälda, säger Anders Lindberg.

Vill bo kvar

Många malmbergsbor vill bo kvar in i det sista säger Anders Lindberg. Trots att det dammar och skakar.

– Det måste vi lyssna på men det är också en fråga för kommunen som har ansvar för service, säger han och fortsätter

– Sedan finns de dom som tycker att det är skönt att få flytta från Malmberget också. Som hade hoppats på det här.

Nya bostäder

Hur ska bostadssituationen lösas? Och hur länge kan människor bo kvar? Det är nästa stora jobb.

– Tittar man på det antal som kommer att tvingas flytta från Malmberget och de områden som är byggda (lila och röda områden på bild 2) samt de områden som är byggbara (gula områden på bild 2) klarar vi det rent matematiskt. De områdena matchar rent siffermässigt det antal som måste flytta, men sen vet vi att verkligheten inte alltid är lika enkel.

Den nya deformationsprognosen som gäller östra Malmberget (område 1 på bild 2) rör mellan 100-160 fastigheter. Hur många det i slutändan blir beror på om en 100-metersgräns från miljövillkoret ska tillämpas eller inte. En dom som LKAB överklagat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet