Foto: SVT

Företag skriker efter rätt kompetens – då öppnar Luleå tidig julklapp

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun, näringslivet och Sparbanken Nord satsar tillsammans femton miljoner kronor på ett kompetenslyft inom företagen och kommunen. Tanken är bland annat att skapa korta, snabba utbildningar anpassade till företagens behov.

Kommunala Luleå Business Region, privata Luleå Näringsliv och LTU ska sköta det praktiska med kunskapslyftet som handlar om både långa och korta utbildningar.

Den så kallade kompetensstegen ska fram till våren 2023 försöka uppfylla de behov som företagen har.

15 miljoner kommande åren

Kjell-Åke johansson, affärsutvecklingschef vid Luleå Business Region, tror stenhårt på projektet som innebär att drygt femton miljoner kronor satsas under de närmaste åren.

– Det blir korta och snabba utbildningar som ska anpassas till företagens behov. Vår målsättning är att vi ska kunna utbilda 100 personer och vi tror att det kan vara väldigt positivt för Luleås näringslivs konkurrenskraft.

Luleå kommun: ”En julklapp i förväg”

Anna Broström, chef för Luleå kommuns arbetsmarknadsförvaltning, menar att julen kommer tidigt i år.

– Det här är ett stort och viktigt projekt och det känns som att vi öppnar julklappen i förväg.

Luleå näringsliv ska enligt vd:n Anders Granberg samarbeta nära med kommunens bolag för att det ska bli ett kompetenslyft.

– Vi är de verkliga experterna på näringslivets situation och sex av tio företag har behov av att anställa, men de har jättesvårt att hitta rätt kompetens. Därför är Kompetensstegen ett jätteviktigt projekt, säger han.

Minst 70 personer ska erbjudas utbildning

Även Piteå kommun genomför ett kompetenslyft. Bland annat med hjälp av EU-stöd på fyra miljoner kronor – Lärande rekrytering 2.0.

Under projekttiden på drygt två år ska minst 70 personer, som står långt från arbete, erbjudas utbildning och i en del fall även anställningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.