Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både före och efter mordet på Notviken fångades de åtalade männen på bild när de umgås. I klippet hör du åklagare Jonas Fjellström om betydelsen av dessa möten. Foto: Polisen

Männens möten före och efter mordet på Notviken fångades på bild

Uppdaterad
Publicerad

Både före och efter mordet på Notviken fångades de åtalade männen på bild när de umgås. Åklagaren, Jonas Fjellström, menar att deras agerande före och efter mordet visar på att det fanns en förståelse för vad som skulle hända.

Innan mordet på Notviken i Luleå umgicks flera personer från olika grupperingar på Porsön i Luleå där de ska ha diskuterat hur de ska lösa problemet med de försvunna fälgarna.

Bland annat träffades personer från Luleå och Boden samt den nu åtalade skytten i närheten av lägenheten till en av de andra åtalade: en 33-årig man som är misstänkt för medhjälp till mord. Deras möten och rörelser fångades på bild av polisens spanare och övervakningskameror.

Handlade på ICA dagen efter mordet

I klippet ovan hör du åklagaren berätta om hur han menar att männens agerande med bland annat bilbyte tyder på att de visste vad utgången av kvällen kunde bli.

De nu åtalade männen fångades också av en övervakningskamera när de handlar på ICA i grupp och umgås i stadsdelskärnan.

Försvaret: 19-åringen försökte lugna situationen

19-åringens advokat, Jonas Westerlund, är däremot starkt kritisk till att hans klient suttit häktad så länge och nu åtalas. Åklagarens version att han ska ha lämnat platsen i samma bil ser försvaret som tecken på att dådet utfördes i samförstånd.

– Det finns uppgifter i utredningen från vittnen som säger att min klient har varit på platsen, däremot ingenting som tyder på att han har något slags delaktighet i själva mordet. Det finns uppgifter från vittnen, bland annat åklagarens så kallade nyckelvittne, att min klient har försökt lugna ner situationen på platsen, säger Jonas Westerlund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
19-åringens advokat, Jonas Westerlund, är starkt kritisk till att hans klient suttit häktad så länge och nu åtalas. Hör honom berätta varför i klippet. Foto: Filip Hannu/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningen i Luleå

Mer i ämnet