Människohandel och prostitution – ett växande problem i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Människohandel och prostitution är ett växande problem i Norrbotten enligt polisen. Nu utbildas vårdpersonal för att lära sig upptäcka om en patient är prostituerad eller ett offer för människohandel.

Polisens utredare vet att många människor som utsatts för människohandel och prostitution också haft en vårdkontakt vid något eller några tillfällen.

– Vi vill öppna vårdpersonalens ögon för den här problematiken. Vi vill stärka deras kunskaper så att de ska känna sig trygga i att de kan göra skillnad. Det är kunskap som kan rädda liv, säger Veronica Utterström, gruppchef för polisen Luleå/Boden.

”Det gäller att vara uppmärksam”

Utbildningen sker i samarbete mellan Polisen, Länstyrelsen i Norrbotten och Region Norrbotten. Vårdpersonalen man vänder sig till arbetar inom primärvård, kvinnosjukvård, psykiatri, beroendevård, akutsjukvård och ungdomsmottagning.

– Det gäller att vara uppmärksam, man kanske söker vård för något helt annat men du som jobbar inom vården får en känsla av att något inte stämmer. Genom att anmäla hjälper man människor som far till skada och räddar liv, säger Veronica Utterström.

Hur vanligt är det med prostitution i Norrbotten?

– Prostitution är oerhört utbrett i dag och det finns ett stort mörkertal, säger Veronica Utterström.

Kollegan Tobias Anttila har arbetat med prostitution i flera år och han beskriver läget så här:

– Det är väldigt vanligt. Det är alltid ute annonser på internet och just nu är det över 50 annonser i Luleå där man erbjuder sexuella tjänster. Det finns också en stor efterfrågan.

Tidigare har liknande utbildningar genomförts med hotellpersonal och taxibolag.

Fakta: Sexköp – brott sedan 1999

Sedan 1999 har det varit förbjudet att köpa sexuella tjänster i Sverige, straffet för att göra det är antingen böter eller fängelse i upp till ett år.

När det gäller sexköp av barn är fallen med fängelsestraff några fler. Men de utdöms nästan aldrig när någon köpt sex av en vuxen.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, finns tre sådana domar – mellan 1999, då lagen kom, och 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.