Marinbiologernas överraskande upptäckter i Bottenvikens vatten

Uppdaterad
Publicerad

Det är som ett akvarium på vissa platser längs Norrbottenskusten. En augustidag under ytan i kustnära vatten i Bottenviken.

– Det är en väldigt vacker natur där under som man nog inte tänker på när man bara ser vattenytan, säger Linnea Bergdahl, marinbiolog på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsens marinbiologer har under tre år snorklat och kört med dopp kameror längs Norrbottenskusten på utvalda platser.

Och de hittade långt mer än de räknade med. Särskilt när det gäller växter.

– I en vik kan vi ha upp till 20 arter. Och det hade vi nog inte tänkt tidigare att det fanns så mycket, säger Linnea Bergdahl.

Inte gjort förut

En sån här kartläggning av vad som finns i  våra kustnära vatten har inte gjorts tidigare.

 – Vi hade i princip ingen aning om hur det såg ut och det var därför vi kände att det här är något som behöver göras. Vi kan inte ha en så stor del av länets yta som vi inte har en aning om hur den ser ut naturmässigt, säger Linnea Bergdahl, marinbiolog.

Kartläggningen har utmynnat i en karta som finns på nätet, tillgänglig för allmänheten. Här, Länskarta Norrbotten, kan intresserade gå in och titta vad som finns under ytan på olika platser.

Marinbiologerna har givit platserna klass 1, 2 och 3 när det gäller naturvärden. Klass 1 är högst naturvärde och dessa områden finns på olika platser längs Norrbottenskusten.

Rödlistade arter

På vissa platser har man funnit rödlistade arter i större omfattning än förväntat. Till exempel i en vik ut mot Seskarö. Där finns mycket av arten barklöst sträfse.

Men inte bara rödlistade arter ger höga poäng.

Ålnate till exempel är en ganska vanlig  växt som ändå ger höga poäng i biologernas poängsättning.

Den den binder bottensediment och bidrar till stor biodiversitet genom att den skapar en miljö för småfisk att växa upp i och småkryp kan gömma sig.

Invasiva arter

En invasiv art är arter som inte hör hemma i vår natur ursprungligen, men som fått fäste och har god förmåga att sprida sig och därmed hota den ursprungliga faunan.

I Bottenvikens vatten har man hittat vattenpest och smal vattenpest.

Kartläggning viktig grund

Att veta vad man har för natur utanför bryggan kan ju vara roligt, men det finns också annan nytta av kartläggningen. Att ha som en referenspunkt för framtiden eller som bas för beslut kring strandnära byggen.

– Ska vi kunna fatta bra beslut om hur vi ska förvalta detta område så bör vi veta vad vi faktiskt har. Säg att vi väljer att vi ska anlägga något, då vet att i så fall kommer vi kanske att ta bort det här eller vi kommer påverka den här typen av naturvärden, förklarar Linnea Bergdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.