Kodord på Apotek ska hjälpa våldsutsatt Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Kodord testas för att hjälpa våldsutsatta kvinnor i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

I Piteå testar man nu en internationell metod för att hjälpa våldsutsatta kvinnor. Genom att uppge kodordet ”mask 19” på ett apotek hjälper personalen till att förmedla professionell hjälp.

Med inspiration från Frankrike samverkar socialtjänsten i Piteå kommun med apoteken för att hjälpa de som är utsatta för våld i nära relation.

– Apoteken var direkt med på förfrågan och ville ställa upp och hjälpa till, säger Sofie Isaksson, enhetschef vid socialförvaltningen i Piteå.

Coronaviruset i Norrbotten

Genom att ange en kod – mask 19 – hjälper apotekspersonalen till att förmedla kontakt med professionell hjälp via enheten Stöd till barn och familj. Det är samma kod som används internationellt och nationellt som gäller i Piteå.

Ökande våld

– Det är inte frågan om vi vill hjälpa till, utan bara hur vi ska kunna lösa det på ett smidigt sätt, säger Katrin Marklund vid Kronans apotek i Piteå.

Behovet är extra stort på grund av coronasmittans effekter på samhället.

– Vi utgår från att våldet har ökat men kan inte se det i inkomna ärenden eller polisanmälningar ännu. Men vi vet att i krislägen och isolering ökar våldet, säger Sofie Isaksson.

Ladda ner SVT Nyheters app och få de senaste nyheterna om coronaläget i Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet