Hör jägaren Dan Marklund berätta om dom drunknade älgarna Foto: Privat

Femton älgar har drunknat i Arjeplog

Uppdaterad
Publicerad

Omkring femton älgar har drunknat efter att ha klivit igenom bräckliga isar. Enligt Jägareförbundet i Arjeplog är fler döda älgar att vänta.

– Isarna är väldigt dåliga. Bara några centimeter tjocka och sedan är det snö på isen. Och då kommer älgarna ut en bit och sedan går dom igenom och drunknar. Det är minst 15 som drunknat som jag känner till och vi har avlivat fyra stycken, berättar Dan Marklund som är eftersöksjägare, Jägareförbundet i Arjeplog.

Han säger att älgarna vandrar de leder som de gjort sedan urminnes tider och i och med det milda vädret och reglerade sjöar så ökar risken för att de drunknar när det kommer ut på isarna.

– Det går inte att gå ut på isen för att rädda dem. Man försöker bara förkorta lidandet.

Varnar

Jägareförbundet tror också att fler älgar kan komma att få sätta livet till på grund av de dåliga isarna. De uppmanar även människorna i området att vara varsamma för att inte gå samma öde till mötes.

Allmänheten ombeds att ringa polisens 114 14 om man ser en älg i nöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.