I veckan är det nationella prov för 9:or och gymnasiet. Igår kväll höll föreningen Mattecentrum sitt årliga mattekonvent där eleverna för möjlighet att vässa kunskaperna med hjälp av mattevolontärer.

Mattevolontärer hjälper elever inför nationella prov

Publicerad

Snart är det dags för nationella prov i matematik för 9:orna och gymnaiset. I går höll föreningen Mattecentrum sitt årliga konvent i Luleå för att hjälpa eleverna att plugga inför proven

I ett litet syrefattig rum sitter några elever från andra året samhällsvetenskapliga programmet. Stressnivån känns hög och det är förstås viktigt att klara de nationella proven.

– Just när du kom in så hade vi ett litet stressavbrott här, säger Didrik Backteman, andraårselev på samhällsvetenskapliga programmet. När vi  jobbar med matte är stressen ganska hög.

Många behöver hjälp

Föreningen Mattecentrum tycker sig se att de nationella proven utgör en stor oro bland många elever. Därför håller de dessa  mattekonvent. Det är åttonde året i Luleå. Till vardags driver föreningen tre räknestugor i veckan för elever.

 - Vi är väldigt många som tycker att matte är roligt, säger Patrik Mörée, anställd av föreningen Mattecentrum och ansvarig för konventet.  Precis som att man kan tycka att fotboll, löpning eller simning är roligt så vill lvi gärna hitta ett sätt att ägna oss åt matte.  Å andra sidan så finns det ganska många som faktiskt behöver hjälp med matte.

”Matten är definitivt det värsta”

Eleverna sitter utspridda i flera salar. Det finns övningar, mackor och dryck att hämta på ett bord. Runt eleverna kretsar föreningens mattevolontärer.

I tre timmar kan eleverna plugga med stöd av matteföreningen och cirka 40 elever har tagit chansen.

 - Matten är definitivt det värsta, säger Ebba Wennberg, som går i tvåan på samhällsvetenskapliga programmet.

Vad betyder det för dig att komma på ett sånt här mattekonvent?

– Det är jättebra säger Ebba Wennberg. Jag kan få hjälp hemma också, men här kan jag få hjälp på ett ställe där det är mycket lättare att plugga än hemma.

Matematik det stora intresset

På konventet finns också många som har  matte som stort intresse. Som till exempel Walter Sandström, elev på NTI gymnasiet. Han planerar att fortsätta med matte genom livet.

– Matte har intresserat mig ganska länge. Jag har funnit det lite som ett pussel, säger Walter Sandström, det är en skön känsla att lösa ett tal.

– Jag vet att du vet att det finns ganska många som känner sig tveksam kan känna sig tveksamma till att komma hit.  Det jag gärna hälsa till dem är att vi förstår det. Samtidigt har vi sett så många som tagit sig över den tröskeln och som har kommit tillbaka efter att det är klarat sina prov och sagt att de är så glada att de tog chansen, säger Patrik Mörée, Mattecentrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer