Max bojkottas efter skatteutspel

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna växer mot brevet som ledningen för hamburgerföretaget Max skickat till sina anställda.

Brevet som säger att det vore en katastrof om oppositionen vinner valet. Den Facebook-sida som på grund av brevet uppmanar till bojkott av Max hade i dag över 20.000 anhängare.

Den som uppmärksammade brevet och lade ut det på Facebook är Markus Mattila, elev vid Västerås folkhögskola:

– Jag tycker det är problematiskt att en vd för ett storföretag går ut och ber sina anställda att inte rösta på ett specifikt parti. Det är oroväckande, säger han.

Handels är upprörda

Facebook-sidan kräver att Max bojkottas men det ställer inte Handels upp på eftersom det skulle drabba de anställda.

Men man är upprörda över innehållet i brevet:

– Jag tycker det är fruktansvärt att  man ska skickar ut ett brev till sin personal med politiska påtryckningar om hur man ska rösta, säger  Maria Andersson Nordström, ombudsman för Handels i Norrbotten.

Konsekvenser

I brevet skriver ledningen för hamburgerkedjan att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill slopa sänkningen av restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga och att det skulle få stora konsekvenser för både företaget och branschen. Men Handels hävdar att ledningen för Max har fel:

– Den sänkta restaurangmomsen har inte skapat en massa nya jobb. Det finns ingen statistik som visar att sänkt restaurangmoms och arbetsgivaravgift ger så fenomenalt många nya jobb, säger Maria Andersson Nordström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.