Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Maxida Märak som släppte sin debutplatta tidigare i höst Foto: SVT

Maxida Märak: ”Vilken värld hade jag sagt att min dotter kan se fram emot?”

Uppdaterad
Publicerad

Den samiske musikern Maxida Märak från Jokkmokk släppte sin debutplatta tidigare i höst. I SVT:s kulturprogram ”Sverige” som sänds på lördag kväll berättar hon om sin musik och sin kamp för samers rättigheter.

– Jag har ett väldigt samhällsperspektiv när jag skriver och jag relaterar nog till min tryggaste plats och utgångspunkt som är fjällvidderna, säger Maxida Märak.

Hon beskriver skivan som privat och personlig.

– Jag vet att många kan relatera till delar av min historia, säger hon.

Hoppfull

Förutom som musiker har Maxida Märak även gjort sig känd som en stark förkämpe för samers rättigheter. För några år sedan satte hon ihop en grupp aktivister som under marknaden i Jokkmokk sminkade sig vita och klädda i svart drog en renrajd genom samhället i protest mot planerna på en gruva i Kallak.

– När politik går mot varandra i ett litet samhälle som Jokkmokk blir konsekvenserna jättestora. Nu är det enkelt för folk att klappa mig på axeln men då var det inte populärt när jag satte ihop gruppen.

Har svenskarnas kunskaper och syn på samer förändrats under de år du varit verksam?

– Ja, jättemycket. Nu är en ny tid så jag är hoppfull. Det är tufft men hade jag inte varit hoppfull, vilken värld hade jag sagt att min dotter kan se fram emot?

Kulturprogrammet ”Sverige” ser ni i SVT1 i morgon klockan 18.15

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer