Maxidas jojk och hiphop

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokksartisten Maxida Märak jojkar på  borlängebandet Mando Diaos ”Love last forever” som är officiell låt för VM i Falun i februari 2015. Så skidtävlingarna kan bli hennes internationella genombrott.

Maxida Märak blandar hiphop och jojk och hennes målsättning är att ta Sapmi ut till klubbscenen, men den här gången når hon längre än så.

Hon jojkar på Mando Diaos ”Love last forever” och det ger den officiella låten till skid-VM en mycket speciell ljudbild.

– Jojken är ju en tonsatt känsla och inget som man bara kan komma på en kväll. Just den här gjorde jag faktiskt i en garderob hos mina föräldrar klockan två på natten. Då visste jag hur det skulle vara, säger hon.

Ingen skönjojk

Maxida Märak och Mando Diao kommer att framföra låten i samband med invigningen av skid-VM i Falun i mitten av februari.

– Jag jojkar, men jag är inte så traditionell i mitt sätt att uttrycka mig. Skönjojken finns ju redan, men det här är någonting annat och jag är mycket nöjd med hur låten blev. Det känns som om vi tänker lika rent musikaliskt, säger hon.

Jokkmokksartisten ser sin musik som ett politiskt vapen som kan användas till att ta ställning i olika frågor, som samernas rättigheter.

– Men det är också viktigt att ta Sapmi ur den stereotypa bilden. Om vi ska kunna dra större publik till oss och till vår kultur måste vi tala om både de bra sakerna och problematiken och musik är ett bra sätt att göra det på, säger Maxida Märak.

Kallar sig aktivist

Maxida Märak säger att hon är väldigt politisk av sig och hon kallar sig aktivist.

– Om man bor i en småstad som Jokkmokk och har en politisk åsikt och tillhör en minoritet, jag är både kvinna, mamma och same, så blir man genast extremist och det är det jag är utmålad som av många människor, men det jag gör är att jag står upp för mina mänskliga rättigheter, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer