Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Stoltz – en av många upprörda stugägare på Granön där markägaren vill avverka 72 hektar skog. Foto: Jimmy Bäckström/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stor avverkning planeras i Kalix skärgård: ”Om ett år är hela ön söndertrasad”

Publicerad

En mycket stor skogsavverkning är på väg att ske på Granön i Kalix skärgård. 72 hektar skog har anmälts för avverkning, vilket betyder att två tredjedelar av skogen på ön planeras att huggas ned. Nu protesterar stugägare på ön.

– Vi är i chock, säger Maria Stoltz.

Markägaren har lämnat in en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen på 53 hektar på den norra delen av ön och ytterligare 19 hektar i söder. Områdena ligger intill varandra och Europas största privatägda skogsbolag, SCA, har fullmakt av markägaren att avverka.

Virket ska sedan fraktas med pråm till fastlandet.

– Vi är i chock över att i ett så här känsligt området kalhugga en hel ö, säger Maria Stoltz som är en av det tiotal personer som äger stugor på Granön.

Motsvarar 100 fotbollsplaner

Det mesta av skogsområdena som anmäldes för avverkning i Sverige förra året var långt under 50 hektar. Men ett drygt hundratal var 50 hektar eller större och kan beskrivas som ”mega-avverkningar”. Avverkningen på Granön är en av dessa och ytan motsvarar ungefär 100 fotbollsplaner.

För stugägarna på ön upplevs det här som ett dråpslag. Stugorna har gått i arv i generationer och nu befarar ägarna att de ska bli grannar med ett jättelikt kalhygge.

Markägaren: ”Gör mig illa till mods”

SVT har bett markägaren om en tv-intervju men utan framgång. Däremot svarar han i ett mejl.

”Att höra att folk blir upprörda och ledsna gör mig illa till mods. Vidare har jag fullt förtroende för kontrollerande myndighet samt kontrakterad certifierad entreprenör”, skriver markägaren och fortsätter:

”Hänsyn kommer att följa inom ramarna för svensk skogsbruk i relation till aktuella gallringen samt förberedelse för ny skog. Saker förändras och då detta kommer att ske preliminärt sommaren 2026 hinner saker förändras vilket också kommer beaktas. Jag hoppas att vi får ett lyckligt slut för alla inblandade.”

I klippet hör du stugägaren Maria Stoltz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer