Primärvården i Norrbotten får mer pengar och det ska bland annat gå till gratis vaccinering mot bakteriella luftvägsinfektioner Foto: TT-bild

Mer pengar till primärvården i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Inför nästa år väntas primärvården få ett tillskott på drygt 14 miljoner kronor för att höja kvaliteten i primärvården för norrbottningarna.

De 14 miljonerna ska gå till avgiftsfria inkontinensmedel och gratis vaccinering mot bakteriella luftvägsinfektioner för 65 år och äldre samt riskgrupper. Ett beslut som tagits sedan tidigare. Förutom till det ska pengarna gå till hälsocentralerna för att de ska kunna samordna med hemsjukvården när det gäller färdigbehandlade patienter som skrivs ut från sjukhusen.

”Bra vård hemma”

– Det är mellan fem och sju miljoner som vi satsar på samordningen från våra hälsocentraler så att vi tillsammans med kommunens hemsjukvård kan säkerställa hemtagningen från sjukhusen och att vi får en bra vård i hemmen, säger Glenn Berggård (V) ordförande regionstyrelsen.

Anledningen till det är den lagändring som gjorts och som kräver att kommunerna snabbare tar ansvar för färdigbehandlade patienter än vad som gällde tidigare.

”Bra samarbete”

– Tidigare fanns det en regel om sju dagars vistelse på sjukhus innan det var avgiftsfritt för kommunen men idag är det tre dagar innan kommunerna måste betala när man är kvar på sjukhuset när man är utskrivningsklar.

Hur fungerar det i dag?

– Det har skett en ganska positiv utveckling när det gäller hemtagning från länets kommuner. Vi har ett jättebra samarbete numera som fungerar alldeles utmärkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.