”Det är en historieförfalskning om kväner”

Publicerad

Det har kommit starka reaktioner mot tv-serien Midnattssol på sociala medier som SVT Nyheter Norrbotten har fångat upp.

– De som gjort TV-serien får gärna producera en dålig story det lägger jag mig inte i men eftersom serien även innehåller tydliga folkbildande delar där skådespelarna undervisar tittarna så reagerade jag direkt på beskrivningen av att kväner och samer varit i luven på varandra i alla tider. Det är helt felaktigt eftersom kväner och samer många gånger bott ihop, samarbetat och hjälpt varandra, säger Henning Johansson, professor emeritus som bor i Stockholm men har rötter från övre Soppero i Norrbotten.

Förödande konsekvenser

Henning Johansson kallar serieskaparna för historieförfalskare när det gäller beskrivningen av kväner. Och han ser allvarligt på att Midnattssol fått så många tittare.

Henning Johansson, professor emeritus, kallar serien Midnattssol för historieförfalskande. Foto: Privat

– Att ställa två så små grupper som kvänerna och samerna mot varandra kan få förödande konsekvenser. Precis den här typen av härskarteknik som filmmakarna använder sig av har stora majoritetsbefolkningar använt sig av runt om i världen för att försvaga olika grupper. De fortsätter med ett kolonialt tänkande som går ut på att härska genom att söndra och det kan jag inte låta bli att reagera mot, säger Henning Johansson

Kväner och samer hjälptes åt

Professorn hänvisar även till flertalet exempel från då hans egna förfäder både hjälpte och blev hjälpta av samer.

– 1874 hade min farfars far i övre Soppero kor, getter, får och ströängar som man slog höet ifrån och när han råkade ut för en eldsvåda så brann hela ladugården ned. Och på den tiden fanns det inte någonting som heter försäkringar så det var ju en stor katastrof, men då blev han hjälpt av både kväner och samer. En renskötare skänkte honom exempelvis en ko som han fraktat över fjällen från Norge.

– En annan gång på 50-talet var det småbrukare som hjälpte en samefamilj som bodde längst Lainio älv, tre mil norr om övre Soppero, när deras torvkåta med alla deras getter brann upp. De samlade pengar och köpte nya getter som de fraktade flera mil till samefamiljen med skidkälkar, för då fanns ju inga skotrar. Så det gick åt båda hållen och det här är bara några få exempel av många,  och därför tycker jag att man kan kräva att de folkbildande partierna i Midnattssol skulle bestå av bättre kollad fakta, säger Henning Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Midnattsol får kritik

Mer i ämnet