Foto: SVT

Mildrar våldtäktsdom – inte bevisat att offret var barn

Publicerad

En man som dömdes till 2,5 års fängelse för grov våldtäkt mot barn får sänkt straff. Hovrätten anser det inte bevisat att offret var under 15 år.

Det var i maj månad i Piteå kommun som våldtäkten ägde rum. Enligt Luleå tingsrätt har mannen med misshandel och hot om våld tvingat en pojke till samlag. Åklagaren ansåg att mannen borde ha haft åtminstone skälig anledning att anta att pojken var under 15 år.

Förutom 2,5 års fängelse dömdes mannen till utvisning ur Sverige, samt att betala 155.000 kronor i skadestånd till offret.

Inte bevisat

Brottet överklagades till Hovrätten, som nu sänker straffet till ett år och tre månaders fängelse. De anser det fortsatt bevisat att våldtäkten ägt rum, men inte att offret var ett barn.

I Hovrättens dom skriver de att offret inte föddes i Sverige och att hans ålder inte är bevisad på annat sätt än vad han själv sagt till svenska myndigheter. De anser därför att mannen inte kan dömas för det grövre brottet våldtäkt mot barn, utan enbart för våldtäkt.

Mindre skadestånd

Även skadeståndet sänks till 115.000 kronor. Hovrätten river också upp Tingsrättens utvisningsbeslut, då säkerhetsläget i mannens hemland anses ha försämrats väsentligt.

Tingsrätten dömde också mannen för misshandel mot en annan person, något som inte överklagades till Hovrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer