Foto: Skiss: Snøhetta och Tirsén & AiliVisa alla (4)
Visa alla (4)

Miljardbygge i Norra hamn i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

När en av Luleås mest attraktiva tomter nu blir ledig så väljer kommunen att ge uppdraget fastighetsbolagen Galären och Lerstenen som tagit fram ett spektakulärt förslag på bebyggelse i samarbete med två arkitektbyråer.

Om tre år ska brandstationen i Luleå centrum ska flytta till Porsödalens industriområde. Därmed blir en av stadens mest attraktiva tomter ledig. Nu är det klart att det blir fastighetsbolagen Galären och Lerstenen som får i uppdrag att utveckla området med hotell, bostäder och butikslokaler samt parkeringar under mark.

– Det här projektet syftar till att ge Luleå ett fler hotellplatser vilket vi verkligen behöver liksom fler bostäder och arbetsplatser, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S).

Nya torg

För ett par år sedan tog Galären och Lerstenen, i samarbete med arkitektbyråerna Snøhetta och Tirsén & Aili, fram ett byggförslag för området. Det är detta förslag de nu får i uppdrag att gå vidare med:

– Vårt förslag förbinder vattnet med staden. Vi skapar flera nya rum i staden, både med nya torg och med gång- och cykelstråk, säger landskapsarkitekten Jenny B. Osulsen på arkitektbyrån Snøhetta.

14 våningar högt

De aktörer som får i uppdrag att bebygga tomten räknar med en byggkostnad på runt en miljard kronor. Det högsta huset blir enligt den skiss som tagits fram 14 våningar högt.

Kommunen äger tomten idag och kommer att sälja den men priset är ännu inte fastställt utan blir en fråga för förhandling.

– Det blir ett ordentligt ekonomiskt tillskott för kommunen som kommer att användas för att utveckla Norra hamn, säger Niklas Nordström (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer