Miljarder upp i rök efter gruvkonkurs

Publicerad

I dag lämnades bouppteckningen efter konkursdrabbade Northland Resources in till tingsrätten. Skulderna överskrider tillgångarna med 13 miljarder.

I dag kom gruvbolaget Northland Resources bouppteckning in till tingsrätten i Luleå.

Enligt bouppteckningen har Northland runt 11 miljarder i skulder. För hela koncerrnen uppgår skulderna till runt 14 miljarder. Gruvbolagets tillgångar räknas enbart till en dryg miljard.

Tillgångarna som finns handlar mycket om realvärden som maskiner och inventarier. Men också gruvans undersökningstillstånd innefattar i Northlands tillgångar och ligger på 361 miljoner kronor. 8,2 miljarder räknas som prioriterade skulder och ska gå till obligationsägarna, eftersom gruvan i huvudsak finansierats av företagsobligationer.

 Runt tre miljoner är leverantörsskulder och räknas som oprioriterade skulder.

Som Kreugerkraschen

Konkursen drabbade gruvorten Pajala hårt i form av hundratals förvunna arbetstillfällen. Enligt Hans Andersson, konkursförvaltare, är omfattningen jämförbar med 1930-talets Kreugerkrasch.

Trots de fallande järnmalmspriserna som bidrog till konkursen hävdar Andersson att det förs diskussioner med flera köpare.

-Det som är uppsidan för Northland är att man har en helt fungerande produktion i alla led. Man har tillstånd för gruvan, ett uppfört anrikningsverk, en logistikkedja och möjlighet till utskeppning till slutkunden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Northlands konkurs

Mer i ämnet