Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Bosse Vesterlund i Malmberget och Gällivareborna Anna-Kaerin Fransson och Bennet Andersson berätta om sin framtidstro efter beskedet om LKAB:s nya miljardsatsing. Foto: Thommy Johansson/SVT

Så tänker Malmfältsborna om LKAB:s miljardsatsning

Publicerad

LKAB:s miljardsatsning i gruvorna i Malmfälten innebär en framtidstro för befolkningen i Gällivare och Kiruna. Förhoppningen är att investeringen som ska göras under en lång tid framöver ska betyda att orterna kommer att växa och att många flyttar in för att ta del av miljardsatsningen.

LKAB satsar 400 miljarder kronor under 25 år i gruvorna i Gällivare och Kiruna när gruvbolaget går från tillverkning av järnmalmspellets till koldioxidfri järnsvamp.

Satsningen innebär 3 000 nya jobb under anläggningstiden i Malmfälten. Tidplanen är att år 2029 ska det det första järnsvampsanläggningen vara i produktion i Malmberget, sedan ska ytterligare två järnsvampsanläggningar vara i produktion 2033 och 2038.

I Kiruna ska det första järnsvampsanläggningen vara igång 2033 och sedan ska två järnsvampsanläggningar vara i produktion 2038 och 2045. 

I videon berättar Malmfältsborna om vad de tror att miljardsatsningen kommer innebära.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fossilfri ståltillverkning SSAB Luleå

Mer i ämnet