Marie Wårell, verksamhetschef i dansgruppen Dansinitiativet, är glad över Luleå kommuns satsning på dansen.

Miljonsatsning på dansen i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun satsar mer pengar på dansen och tanken är att även den professionella dansen ska utvecklas.

Det handlar om 1,7 miljoner kronor som efter beslut av Luleås kulturnämnd ska gå till dans i Luleå.

Större delen av summan 750.000 kronor får den fria dansgruppen Dansinitiativet. Pengarna ska gå till att jobba med den professionella dansen på helårsbasis i Luleå och Norrbotten. 

– Det är en välkommen och efterlängtad satsning som äntligen blir verklighet, säger Marie Wårell som är verksamhetschef i föreningen.

Det har under lång tid pratats om att få mer dans till Luleå – är det här ett led i det?

–Jag skulle snarare säga att det inte handlar om att få hit dans utan att ha dans på professionell nivå i Luleå. Så det är den stora skillnaden.

Belysa dansen som yrke

Vidare pekar hon på att satsningen nu innebär att fler kommer att våga välja att satsa på dansen.

– Syftet är att inspirera, informera och belysa att dansen är ett yrke så att i Norrbotten och Luleå så kan man bo och jobba med det. 

Som ytterligare ett led i satsningen ska det skapas ett dansresidens i Luleå. Till det finns 300.000 kronor avsatta.

– Det är inte riktigt utformat ännu men min förhoppning och målet är att det ska finnas pengar till produktionsmedel, en lokal att jobba i och min vision är att det också ska finnas möjlighet att spela här i Luleå.

Street och breakdansförening får pengar

Även street och breakdansföreningen Exiled Dance Crew har fått 350.000 kronor för att utveckla sin verksamhet. En stor del av pengarna går till att fixa den nya lokalen i Luleå för de cirka 200 medlemmar som klubben har. 

Och grundaren av föreningen, Jouni Vesa, sticker inte under stol med att pengatillskottet är viktigt.

– Det är A och O om man ska ha egna lokaler. Det går ju att ta ut hutlösa summor av eleverna men då blir det bara de som har mest pengar som kan komma hit. Vi försöker verkligen pressa så att så många som möjligt kan vara delaktiga. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.