Helen Wiklund-Wårell, fritidschef Luleå kommun

Miljonsatsning på skridskotävlingar

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun satsar drygt två miljoner kronor i tre år på holländska skridskotävlingar på stadshalvöns isar.

– Idrott och turism hör ihop, säger fritidschefen Helen Wiklund-Wårell.

På torsdagen startade den nederländska skridskotävlingen KPN grand prix i Luleås södra hamn. Evenemanget innebär en kostnad för Luleå skattebetalare på 700.000 kronor per år i tre år.

”Värt pengarna”

Men fritidschefen Helen Wiklund-Wårell anser att det är en bra kommunal satsning.

– Det är definitivt värt pengarna. Jag förstår att det finns kritiska röster, men om man tittar på vilket genomslag det ger, inte minst i holländsk TV, så är jag säkert på att det ger en pay-back fler gånger om.

– Vi ska ändå räkna med att det bor ett par hundra människor här och de äter och shoppar under en vecka, säger hon.

Idrott+turism=bra

På fredagen inleds en konferens med temat ”Idrott och turism här ihop” och fritidschefen tycker att skridskotävlingarna är ett bra exempel på det.

– Samma dag åker 60 personer något som kan liknas med öppet spår i Vasaloppet. Då pratar vi om turister som har som mål att åka tio eller tjugo mil på skridskor någon gång i livet och det hoppas vi också kunna växla upp i framtiden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.