Analysen slår fast att man inte kan räkna med att det ska gå att överföra mer el från norr till söder. Foto: SVT

Grön omställning kan ge mindre el till södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I årtionden har grön el från Norrbotten bidragit till tillväxt i hela landet. Nu visar en rapport att försörjningen kan krympa avsevärt fram till 2028.

Det är Region Norrbotten som gjort en analys som visar att överskottet i elproduktionen kommer att krympa betänkligt.

Företrädare för kommuner, region och länsstyrelsen i Norrbotten menar att Norrland inte längre kan vara en plats där man obehindrat kan skicka väldigt stora mängder el till södra Sverige.

– Vi säger inte att all el ska stanna här, men vi måste beakta våra egna behov. Ett enda projekt i Norrbotten kan kräva mer effekt än hela Storstockholm, säger regionrådet Nils-Olov Lindfors (C).

Basindustrin ställer om

Orsaken är att basindustrin i norr ställer om till fossilfri gruv- och stålproduktion som i sin tur kräver stora mängder el.

– Det kommer att krävas väldigt mycket el för att producera vätgas som sedan används inom basnäringen, säger Lindfors.

Överskott förbrukas på hemmaplan

I analysen, som omfattar länet och norra Västerbotten, slår man fast att övriga Sverige inte kan räkna med att det ska gå att överföra mer el från norr till söder.

Elintensiva investeringar som gjorts i grannlänen kommer att förbruka mycket av överskottet som finns idag.

– Bygger man ut stamnätet så måste det också finnas en produktion, någonting att leverera i det utbyggda nätet, säger Nils-Olov Lindfors (C), och fortsätter:

 – Vi har ett överskott av el i Norrbotten. Därför tycker vi att elintensiv industri ska lokaliseras till orter där elen finns och produceras.

I klippet hör du varför regionrådet vill att en IT-satsning ska placeras i Jokkmokk istället för mellansverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.