Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi får ungefär 1,5 miljoner mindre i år. Det beror på att vi får färre elever som studerar, då får vi mindre betalt, säger Daniel Nilsson, rektor på Kalix folkhögskola. Foto: Johanna Sandgren/SVT

Kalix drabbas hårt när folkhögskolor får minskat bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet drog regeringen tillbaka en halv miljard kronor som svenska folkhögskolor fick ta del av i extra anslag under pandemin. Det får konsekvenser menar Daniel Nilsson som är rektor på Kalix folkhögskola.

– Skolan minskar i omfattning och vi kan erbjuda färre personer en plats att studera hos oss, säger han.

På Kalix folkhögskola finns 250 utbildningsplatser, men till hösten försvinner kring tio procent av dem.

Det extra anslaget var tillfälligt och innebar att folkhögskolor kunde utöka sina utbildningsplatser. På skolan i Kalix valde man bland annat att utvidga sin allmänna kurs.

– Tyvärr tvingas vi bespara där nu, säger rektor Daniel Nilsson.

Förlorar 1,5 miljoner i år

I och med att det blir färre kursdeltagare får skolan ett minskat anslag. Förutom den allmänna kursen kommer besparingarna att landa på lärarassistentutbildningen som sätts på paus från och med höstterminen. Skolan har också tvingats säga upp tre personer i servicepersonalen.

Riskerar lärare att sägas upp?

– Inte vad vi vet just nu, men det vet man aldrig. Man kan aldrig lova något, det kan ändras fort.

Hör rektor Daniel Nilsson berätta om hur skolan drabbas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.