En singelolycka med flera skadade har inträffat på E10 utanför Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Minibuss i olycka utanför Kiruna – sex personer till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer fördes till sjukhus med ambulans och ambulanshelikopter efter en singelolycka på E10 utanför Kiruna på måndagen. Två av de skadade är kvar på sjukhus.

Det var en minibuss med sju personer som körde av vägen vid Alttajärvi i Kiruna kommun strax efter klockan 13.

Bilen ska ha fått sladd och åkt av vägen.

– Det är en bergvägg inblandad, sa räddningstjänstens inre befäl Alf Backman, när SVT talade med honom strax efter olyckan och en större räddningsinsats inleddes.

Barn inblandade

Under måndagkvällen meddelar Region Norrbotten att de skadade som fördes till akutmottagningarna på Gällivare och Kiruna sjukhus klarade sig relativt bra.

Två personer, ett barn i skolåldern och en person i 45-års åldern, fördes till Kiruna sjukhus. Läkare bedömde att båda hade lindriga skador och de har fått lämna sjukhuset.

Flyttad till vårdavdelning

Fyra personer fördes till Gällivare sjukhus.Två ungdomar och en person i 60-års åldern bedömdes av läkare ha lindriga skador, där en av dem är flyttad till vårdavdelningen och de andra två har fått lämna sjukhuset. Den fjärde personen är i 50-års åldern och bedömdes också ha lindriga skador, men är under fortsatt utredning på akuten. I nuläget är det oklart om patienten får lämna sjukhuset eller om det finns behov av ytterligare vård.

Ingen av personerna är hemmahörande i Norrbotten.

Inplanerad ishyvling på sträckan

Trafikverket varnar för mycket besvärligt väglag på vägsträckan och enligt inre befäl är det ”mycket halt” på platsen. Det ska bland annat vara fläckvis med is och packad snö.

Man hade under dagen planerat in både sandning och ishyvling på platsen.

Trafiken på platsen stod vid olyckstillfället helt stilla och det bildades en lång kö.

Foto: Google Earth / SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.