Gaber Omer Musa Mohamed föreläser Foto: Greger Fitinghoff/SVT

Språkpraktik för flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

I dag lanserades Luleå som en av sex pilotkommuner för att få fram praktikplatser för asylsökande och nyanlända.

Och arbetsmarknadsministern vill till och med införa språkpraktik.

Fram till i dag har handelskammaren, Swedbank, arbetsförmedlingen och Linkedin fått fram drygt 1 000 praktikplatser inom näringslivet för flyktingar i Sverige och fler lär det bli framöver när projektet fortsätter.

– Vi behöver bli fler i Norrbotten och då är det viktigt att vi tar hand om flyktingarna och ser till att de kommer ut i jobb, sade Tobias Lindfors vid en konferens i Luleå i dag.

Avlivar myt

Gaber Omer Musa Mohamed kom till Sverige från Sudan för två år sedan och i dag pratar han svenska och bor i Boden där han arbetar som ungdomsledare.

Han var en av talarna vid konferensen ”Welcome talent” i Luleå i dag och han ville avliva myten om att flyktingar inte vill arbeta.

– Vi vill ha jobb och bilda familj här i Sverige för att vii känner oss välkomna här, men det avgörande är att vi lär oss språket så fort som möjligt. Helst redan under tiden som vi väntar på uppehållstillstånd, sade Gaber Omer Musa Mohamed.

Språkpraktik

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) var också med på konferensen och hon föreslog att det ska införas språkpraktikplatser som inte med automatik kan leda till jobb.

– För att lära sig svenska så räcker det inte med att sitta i ett klassrum. Man måste ut i arbetslivet också och använda språket där. Så jag vädjar till näringslivet att öppna sina företag även för språkpraktik för flyktingar, sade hon.

Och Gaber Omer Musa Mohamed håller med ministern.

– Det är bra tänkt. Det är som inför en fotbollsmatch när man värmer upp. Praktikplatserna är uppvärmningen. Sen kan vi börja arbeta och betala skatt, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.