Minoritetsspråksfestival i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Just nu och hela helgen pågår en festival för de tre nationella minoritetsspråken i Gällivare.

Syftet med festivalen är  att visa variationen och  synligöra de tre nationella minoritetsspråk som talas och länge har talats i Gällivare kommun: finska, samiska och meänkieli.

Festivalen är en samlingspunkt för musik, mat, konst, berättande, hantverk, teater och barnaktiviteter och arrangerades första gången 2018 och lockade hundratals besökare från hela Norrbotten.

Huvudarrangör är Kulturföreningen Gällivare minoritetsspråksfestival . Julia Palo är projektledare men  pratar inte själv språken  och det är en av anledningarna till engagemanget

–  Vi som startade festivalen har det gemensamma, att vi har föräldrar som pratar ett av de här språken men inte vi själva.

Det gäller även många av våra vänner och då är det våran generation som ska lyfta språket för att bevara det, säger Julia Palo projektledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.