Byborna i Käymäjärvi känner stor oro över att omringas av vindkraftverk. Nu gör Vattenfall förändringar i sina utbyggnadsplaner. Foto: SVT/arkiv

Vattenfall minskar antalet vindkraftverk i byn Käymäjärvi

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall justerar sin ansökan om att bygga 58 vindkraftverk i byn Käymäjärvi i Pajala kommun. Men planerna på vindkraft i byn står kvar.

– Från Socialdemokraterna har vi beslutat att ställa oss negativa till planerna på vindkraft. Men när Vattenfall nu ska justera sin ansökan måste vi ta nytt beslut senare, säger kommunalrådet Ulrika Hammarström (S).

Väsentligt färre

Frågan om vindkraft i Käymäjärvi skulle ha behandlas i kommunfullmäktige 11 oktober. Beslutet hade blivit helt avgörande eftersom landets kommuner har vetorätt när det gäller vindkraftsetableringar.

Istället kommer Vattenfall nu att justera sin ansökan så att antalet vindkraftverk i byn blir väsentligt färre än de 58 som ingick i ursprungsplanen. Det skriver Peter Stedt, kommunikationsansvarig för Pajala-projekten, i ett mail till SVT Norrbotten. Men han skriver också att det är för tidigt att uppge hur stor minskningen blir.

Enligt bolaget är orsaken bland annat att teknikutvecklingen går snabbt och att turbinerna blir större och mer kraftfulla. I den justerade ansökan ska vindkraftverken bli maximalt 250 meter höga.

Lovar bredband till byn

Det har ju förekommit protester från bybor i Käymäjärvi . Har det påverkat Vattenfall?

”Under hela projektets historia har vi haft god och konstruktiv dialog med boende i byn och vår ambition är att den ska fortsätta framöver” skriver Peter Stedt och kommer med ett löfte:

”Om vi bygger Käymävaara vindkraftpark kommer vi se till att det finns fullgod mobiltäckning i byn och även dra fiberbredband till byn.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer