Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nya fabriken ska bland annat tillhandahålla vätgas till fartyg så leveranser via Luleå hamn blir fossilfria. Foto: Arkiv, SVT

Minst 100 nya jobb när vätgasfabrik byggs upp i Luleå

Publicerad

Minst 100 nya jobb kommer att skapas i Luleå när energiföretaget Uniper bygger upp en vätgasfabrik för produktion och försäljning.

Nu återstår bara markanvisningen på tretton hektar – ett område som motsvarar 26 fotbollsplaner.

På måndagen skrev Luleå kommun och Uniper på en avsiktsförklaring att den så kallade vätgashubben ska realiseras i närtid.

Fabriken ska producera och sälja vätgas till fartyg och till industrier.

Industriboomen i norr

Minst 100 jobb

Luleå hamn, Luleå Energi, ABB, ESL Shipping och Uniper står bakom planerna som kallas BotnialänkenH2.

– Det här är en viktig pusselbit i den gröna omställningen och det är glädjande att företag vill etablera sig i Luleå. Jag skulle bli förvånad om det ger mindre än 100 nya jobb, säger kommunalrådet Carina Sammeli.

Det krävs alltså tretton hektar mark för att planerna ska bli av, men enligt kommunen ryms verksamheten på Hertsöfältet eller på Svarton.

– Jag ser inga som helst problem med det. Jag tycker att det här är en bra verksamhet för Luleå, säger Carina Sammeli.

”Ett viktigt steg”

Unipers vd Johan Svenningsson är mycket positiv till projektet.

– Avsiktsförklaringen med Luleå kommun är ett viktigt steg i arbetet att etablera BotnialänkenH2 och påskynda arbetet mot ett hållbart samhälle. Luileå hamn är en central del av projektet med dess strategiska plats och uppgift, vilket gör det möjligt att utveckla logistikkedjor såväl regionalt som i Europa.

Under sommaren har Uniper inlett en förstudie för att utvärdera tekniska förutsättningar, mark-och infrastrukturbehov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet