Arkivbild. Foto: Lars Åström/Världsbilden/TT

Missbrukare erbjuds rena sprutor i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Missbrukare i Piteå kommer under våren 2018 att erbjudas gratis och rena sprutor för att minska risken för spridning av blodsmittor som hepatit C, hepatit B och HIV.

Injicerande missbrukare kan idag få tillgång till rena sprutor på ett tiotal orter i Sverige. Nu kommer även detta att erbjudas av vården i Piteå.

Anledningen är att allt fler unga personer i Piteå har smittats av Hepatit C, en leverinflammation som orsakas av ett virus, enligt Region Norrbotten. En orsak bakom detta är att fler missbrukare injicerar narkotika och därmed delar orena sprutor och kanyler mellan varandra.

LÄS MER: 40 sprutnarkomer smittades i länet förra året

– Det finns två faktorer som motiverar placeringen av pilotprojektet i Piteå. Dels är kommunen uttalat angelägen om projektet och dels sticker Piteå ut i missbruksstatistiken, säger Regionstyrelsens ordförande Maria Stenberg (S) i ett pressmeddelande.

Vill nå svår målgrupp

Under våren 2018 kommer Piteå att starta upp en lågtröskelmottagning dit injicerande missbrukare kan komma och få tillgång till rena sprutor och kanyler så att man kan minska risken för spridning av blodsmitta som hepatit C, B och HIV. Man vill även förbättra möjligheterna att motivera missbrukare att ta emot vård och behandling. Pilotverksamheten kommer att vara öppen för de som tar droger intravenöst och är 18 år eller äldre.

– Det här betyder också att vi får möjlighet att förbättra dialogen med en utsatt grupp som vi annars har väldigt lite kontakt med, säger Maria Stenberg.

Region Norrbottens målsättning med att erbjuda sprututbyte

Få kontakt med minst 75 % av de som injicerar droger i Piteå

Vaccinera alla som saknar skydd mot hepatit A och B

Etablera en snabb kontakt för alla som vill komma ur sitt missbruk

Att minst 90 % av de sprutor och kanyler som ska lämnas ut ska återlämnas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.