Foto: Stefan Karlsson / Sameradion & SVT Sápmi

Misshandelsåtal mot sametingspolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Sametingsledamoten Lars Jon Allas åtalas nu för misshandel och olaga hot mot en turistguide i Jukkasjärvi i mars 2018. Stämningsansökan, som också innehåller punkten försök till skadegörelse, har lämnats in till Gällivare tingsrätt.

Det var för närmare två år sedan som renskötaren och sametingspolitikern Lars Jon Allas hade en konflikt med en turistguide som körde turister med hundspann i anslutning till Tobaksleden utanför Jukkasjärvi, skriver Sameradion & SVT Sápmi.

De båda parterna har tidigare till Sameradion & SVT Sápmi bekräftat att konflikten uppstått i anslutning till den offentliga leden. Men sedan går meningarna isär.

Stämningsansökan

Enligt stämningsansökan så har Lars Jon Allas angripit turistguiden med knytnävsslag riktat mot ansiktet. Han ska även ha dragit kniv mot turistguiden. Enligt åklagare Henrik Wallin var det i syfte att hota guiden.

Punkten försök till skadegörelse handlar om att Allas enligt åklagaren ska ha försökt köra på slädhundar och slå på dem med spade.

Åklagaren lyfter flera vittnen som styrker guidens bild av vad som hänt.

Lars Jon Allas har hela tiden nekat till anklagelserna.

– Det finns motstridiga uppgifter och de som är hörda i utredningen ger inte en enhetlig bild av det som har skett, säger hans advokat Inger-Ann Omma till tidningen NSD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.