Förrådet/garaget där bomben hittades. Foto: SVT/Anna Sunna

Misstänkt bombman häktad

Uppdaterad
Publicerad

Den man som grep i samband med att ett misstänkt bombföremål hittades i Haparanda i torsdags häktades idag. Samtidigt vill polisen inte kommentera de föremål som hittades utan att det först analyserats klart.

– Efter att föremålet hittats tillkallades nationella bombstyrkan som tog föremålet i beslag och transporterade bort det på ett säkert sätt för vidare analys, säger Lars Öberg, som är lokalpolisområdeschef för östra Norrbotten.

Han vill i övrigt inte kommentera vilken typ av bomb det ska kunna röra sig om.

En person som greps och anhölls i samband med att det bombliknande föremålet hittades har idag häktats misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.

Avspärrade inte området

På frågan varför endast förrådet där föremålet hittades spärrades av och bevakades i inledningskedet utan att själva området spärrades av, säger Lars Öberg.

– Vi gjorde riskbedömning och hade bevakning.

Men borde ni inte ha spärrat av omedelbart med tanke på att både vuxna och inte minst flera barn befann sig alldeles intill förrådet där föremålet hittades?

– Vi ansåg hela tiden att vi hade full kontroll på platsen utifrån den lägesbild vi hade över området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.